Gezondheidsbeleid (invuloefening)

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
België is een parlementaire democratie. Dat wil zeggen dat België bestuurd wordt door het volk dat zijn kiest om in het parlement te zetelen. De macht van dat parlement wordt beschreven in de grondwet.
Die macht wordt in België gesplitst. Dat noemen we de der machten. Er is de macht die wetten maakt, er is de macht die ervoor zorgt dat de wetten in gebruik worden genomen en er is de macht die ervoor zorgt dat de wetten ook worden nageleefd.
Het parlement in België bestaat uit twee delen: de van Volksvertegenwoordigers en de . Er is normaal gezien ook een met en aan het hoofd een of premier.
België bestaat bovendien ook uit drie . Dat is een indeling op basis van de ligging. Hun bevoegdheden zijn vooral van aard. We spreken soms ook van aangelegenheden. De drie gewesten zijn het Gewest in het noorden van het land, het Gewest in het midden van het land en het Gewest in het zuiden van het land. Het Duitstalig landsgedeelte hoort dus bij het gewest.
Het land heeft ook taalgebieden. Op basis daarvan werd het ingedeeld in drie . Het Nederlandstalige gebied wordt bestuurd door de , het Franstalige gebied wordt bestuurd door de en het Duitstalige gebied wordt bestuurd door de .
Bovendien zijn er ook nog provincies met aan het hoofd een . De macht van een provincie ligt bij de die de wetten maakt die nodig zijn voor de provincie. De macht van een provincie ligt in de handen van de Bestendige Deputatie.
Er zijn 589 in België met elk aan het hoofd een , die samen met het van het gebied bestuurt. Wetten worden er gemaakt door de .
Tenslotte zijn er, alleen in Antwerpen, ook nog eens negen , omdat die stad nogal groot is om als één geheel te worden gerund.

54.gif